FFP1, FFP2 vagy FFP3? Hogy érdemes maszkot választani?

FFP1, FFP2 vagy FFP3? Hogy érdemes maszkot választani? Miskolc

szájmaszk webáruház Miskolc

Az iparban dolgozók számára az FFP minősítésű maszkok eddig sem voltak ismeretlenek. Jól tudjuk, hogy a maszkok mára már nem csak munkavédelmi szerepet töltenek be, hanem a koronavírussal szembeni védekezés egyik alapeszköze. Vannak országok ahol már nem egyszerűen a maszk viselést írják elő hanem azt is, hogy milyen szintű védelemmel van ellátva.

Sokféle maszk típus létezik, vásárlásnál azonban a legcélszerűbb a minősítési besorolás alapján dönteni. Fontos tudni, hogy a maszkon szereplő jelzések konkrét tájékoztatást nyújtanak a vásárlónak, hogy az adott termék a különböző feltételeknek milyen szinten felel meg. Az a maszk, amin nincs jelölés, az hivatalosan nem minősített.

A maszkon többek között kötelező feltüntetni a gyártó nevét, a védelmi szintjét, a szabvány számát és a CE jelölést is, amely mellett megtalálható annak a laboratóriumnak a száma, ahol a minősítést végezték.

A vírus elleni védekezés céljából a legfontosabb az FFP jelölést megvizsgálni, ami a maszk védelmi szintjét mutatja a szűrőképessége szempontjából.

Az FFP1, FFP2 és FFP3 minősítést kapott légzésvédő maszkok különböző szinten nyújtanak védelmet a belélegezhető por, füst és folyékony köd ellen. Minél magasabb az FFP érték, annál nagyobb a védelmi szint, így az FFP1 a legalacsonyabb, az FFP3 pedig a legmagasabb védelmet biztosítja. (Az FFP3 maszkok a levegőben lévő részecskék 99%-át képesek megszűrni.)

Maszk választásnál nem elég a termék védelmi szintjét vizsgálni, ügyelni kell rá, hogy megfelelően illeszkedjen az arcra. A légréseken ugyanis könnyedén bejuthatnak azok az anyagok, amelyekkel szemben meg kívánjuk védeni magunkat - még akkor is, ha egyébként a legkiválóbb maszkot viseljük. Fontos tehát, hogy méretben megfelelő, arcformához illeszkedő típus mellett döntsön, ezzel biztosítva a teljes védelmet.

A szelepes maszkok kényelmi szempontból sokkal jobbak, hiszen megkönnyítik a kilégzést, csökkentik a maszkon belül keletkező hőt, valamint a nedvességet.

Nagyon fontos tisztában lenni továbbá, hogy hányszor használható és mennyi ideig javasolt egyidejűleg a maszk viselése. Az egyszer használatos maszk, ahogy a neve is mutatja, rövid ideig viselhetőek és javasolt rendszeresen cserélni őket.

Ezzel szemben a többször használható maszkok az előírt higiéniai követelményeket betartva akár huzamosabb ideig is használhatóak, többszöri alkalommal. Ez vagy azért lehetséges, mert mosógépen mosható maszkról beszélünk, vagy a termék szűrőbetétje cserélhető. Amennyiben a maszk bevizsgáláson esett át, úgy annak a jelzését is megtalálhatjuk a terméken, hogy hányszor használható („NR” egyszeri használatra, „R” pedig többszöri használatra is alkalmas). Ha hosszú távra tervez maszkot vásárolni, érdemes cserélhető szűrőbetétes, magas FFP jelzésű maszkot választani - a befektetett költség idővel megtérül.
szájmaszk webáruház