FFP1, FFP2 vagy FFP3? Hogy érdemes maszkot választani?

Az iparban dolgozók számára az FFP minősítésű maszkok eddig sem voltak ismeretlenek. Jól tudjuk, hogy a maszkok mára már nem csak munkavédelmi szerepet töltenek be, hanem a koronavírussal szembeni védekezés egyik alapeszköze. Vannak országok ahol már nem egyszerűen a maszk viselést írják elő hanem azt is, hogy milyen szintű védelemmel van ellátva.

Sokféle maszk típus létezik, vásárlásnál azonban a legcélszerűbb a minősítési besorolás alapján dönteni. Fontos tudni, hogy a maszkon szereplő jelzések konkrét tájékoztatást nyújtanak a vásárlónak, hogy az adott termék a különböző feltételeknek milyen szinten felel meg. Az a maszk, amin nincs jelölés, az hivatalosan nem minősített.

A maszkon többek között kötelező feltüntetni a gyártó nevét, a védelmi szintjét, a szabvány számát és a CE jelölést is, amely mellett megtalálható annak a laboratóriumnak a száma, ahol a minősítést végezték.

A vírus elleni védekezés céljából a legfontosabb az FFP jelölést megvizsgálni, ami a maszk védelmi szintjét mutatja a szűrőképessége szempontjából.

Az FFP1, FFP2 és FFP3 minősítést kapott légzésvédő maszkok különböző szinten nyújtanak védelmet a belélegezhető por, füst és folyékony köd ellen. Minél magasabb az FFP érték, annál nagyobb a védelmi szint, így az FFP1 a legalacsonyabb, az FFP3 pedig a legmagasabb védelmet biztosítja. (Az FFP3 maszkok a levegőben lévő részecskék 99%-át képesek megszűrni.)

Maszk választásnál nem elég a termék védelmi szintjét vizsgálni, ügyelni kell rá, hogy megfelelően illeszkedjen az arcra. A légréseken ugyanis könnyedén bejuthatnak azok az anyagok, amelyekkel szemben meg kívánjuk védeni magunkat - még akkor is, ha egyébként a legkiválóbb maszkot viseljük. Fontos tehát, hogy méretben megfelelő, arcformához illeszkedő típus mellett döntsön, ezzel biztosítva a teljes védelmet.

A szelepes maszkok kényelmi szempontból sokkal jobbak, hiszen megkönnyítik a kilégzést, csökkentik a maszkon belül keletkező hőt, valamint a nedvességet.

Nagyon fontos tisztában lenni továbbá, hogy hányszor használható és mennyi ideig javasolt egyidejűleg a maszk viselése. Az egyszer használatos maszk, ahogy a neve is mutatja, rövid ideig viselhetőek és javasolt rendszeresen cserélni őket.

Ezzel szemben a többször használható maszkok az előírt higiéniai követelményeket betartva akár huzamosabb ideig is használhatóak, többszöri alkalommal. Ez vagy azért lehetséges, mert mosógépen mosható maszkról beszélünk, vagy a termék szűrőbetétje cserélhető. Amennyiben a maszk bevizsgáláson esett át, úgy annak a jelzését is megtalálhatjuk a terméken, hogy hányszor használható („NR” egyszeri használatra, „R” pedig többszöri használatra is alkalmas). Ha hosszú távra tervez maszkot vásárolni, érdemes cserélhető szűrőbetétes, magas FFP jelzésű maszkot választani - a befektetett költség idővel megtérül.
szájmaszk webáruház